Optična nastavitev stekanja koles - avtooptika

Avtoservis Špan optična nastavitev stekanja koles

Optika vozila in nastavitev podvozja je potrebna po popravilih in menjavah delov na podvozju vozila. Prav tako je treba preveriti geometrijo vozila po prometni nesreči ali udarcu v pločnik, udarno jamo,…Pogosto se v takih primerih pojavi podkrmiljenje ali prekrmiljenje. Primerjava kotov zdrsa med prednjimi in zadnjimi pnevmatikami nam pove ali je vozilo prekrmiljeno ali podkrmiljeno.

Pri podkrmiljenju sprednji del vozila, pri vožnji skozi ovinek, odnaša iz smeri vožnje. Potrebno je zaviti močneje, kot bi bilo sicer potrebno, glede na radij ovinka. Pri preveliki hitrosti lahko vozilo zdrsne naravnost. Pri prekrmiljenju je kot zdrsa zadnjih koles večji od kota sprednjih. To čutimo kot drsenje zadnjega dela vozila.

Znaki za nepravilno nastavljeno geometrijo so:

  • Vlečenje vozila iz želene smeri,
  • nepravilna obraba pnevmatik,
  • neravna prečka volana,
  • nestabilnost vozila pri pospeševanju in zaviranju,
  • slaba lega vozila v ovinkih,
  • podkrmiljenje ali prekrmiljenje.

Zakaj avtooptika?

Avtooptika je ena od najpomembnejših opravil pri vzdrževanju vozil. Optika koles je pomembna zaradi zniževanja stroškov vzdrževanja avtomobila kot tudi varno vožnjo. Če je optika avtomobila pravilno nastavljena, se zmanjša obraba pnevmatik, gume se bolje prilegajo cestišču, poleg vsega pa prihranite na porabi goriva.

1. Manjša in enakomerna obraba pnevmatik

Nepravilna poravnava je glavni razlog za neenakomerno in prekomerno obrabo pnevmatik. Pravilna optična nastavitev podvozja vam zagotovi enakomerno obrabo in daljšo življenjsko dobo pnevmatik.  

2. Manjša poraba goriva

Pravilno nastavljena geometrija podvozja vseh štirih koles v kombinaciji zmanjša upor vrtenja na minimum. Kar pomeni, da tako privarčujete pri porabi goriva.

3. Boljše upravljanje z vozilom

Precej težav z upravljanjem vozila (vlečenje volana v eno smer, tresenje volana,…)se odpravi z avtooptiko vozila.

4. Varnejša vožnja

S pravilno izvedeno optiko vozila, vozilo lažje upravljate in s tem poskrbite za večjo varnost v prometu.

Avtooptika je izraz, ki pomeni nastavitev in prilagoditev podvozja avtomobila, da zagotovimo brezhibno smer vožnje in vodljivost vozila. Pravilna nastavitev podvozja ima pomembno vlogo pri zagotavljanju lege vozila na cestišču, saj skrajša pot zaviranja, hkrati pa vpliva tudi na prihranek pri porabi goriva in manjšo obrabo pnevmatik.

Optika vozila – kdaj je potrebno preveriti nastavitev podvozja?

V kolikor ste pri običajni vožnji z avtomobilom ugotovili, da vozilo samo zavija levo ali desno vam svetujemo, da se nemudoma odpravite k mehaniku, ki bo z ustrezno napravo preveril optično nastavitev podvozja. Priporočamo tudi, da se optika na vozilu preveri, če ste z avtomobilom prevozili npr. robnik cestišča, količek …

Kadar zaznate naslednje znake:

  • Vodilna kolesa ne zavijajo kot bi morala.
  • Pri vožnji naravnost ostanejo kolesa pod določenim kotom.
  • Pri obračanju krmila začutite težave.
  • Otežena je vodljivost vozila.

To pomeni, da je lahko podvozje avtomobila nepravilno nastavljeno.

Zakaj je pomembna natančna optika vozila?

Na vozilu je nujno potrebna natančna avtooptika, saj s tem poskrbite za varnost vas in ostalih udeležencev v prometu. Na ta način pa tudi avtomobilu podaljšate življenjsko dobo. Da lahko govorimo o urejeni optiki vozila, je potrebno pravilno optično nastaviti vsa štiri kolesa na avtomobilu.

Pravilna nastavitev podvozja obsega preverjanje smeri in kotov nastavitve koles, skladno s priporočili proizvajalca vozila. Kolesa se namestijo pravokotno na cestišče in vzporedno eno z drugim. Kolesa pa se nikakor ne smejo nagibati proti zunanji ali notranji strani avtomobila. Posledica te nepravilnosti je lahko prekomerna obraba pnevmatik na zunanji oziroma notranji strani vozila.

Najpogosteje pride do nepravine nastavitve koles zaradi prometnih nesreč, naletov na luknje v cestišču ali pri zamenjavi vzmetenja in delov krmilnega sistema.


Vožnja z jeklenim konjičkom, ki ima brezhibno nastavljeno podvozje bo tako udobnejša in varnejša. Privarčevali boste pri gorivu, hkrati pa tudi zmanjšali obrabo pnevmatik.