Test letnih pnevmatik 2011:

Razlike, ki so lahko odločilne!

AMZS test letnik pnevmatik dimenzij 175/65 R 14 T in 195/65 R 15 V

Izdelava dobre letne pnevmatike je načeloma lažja kot izdelava zimske, saj mora letna pnevmatika zagotavljati dobre lastnosti zgolj na suhi in mokri cesti, medtem ko so pri zimski pnevmatiki pomembne tudi lastnosti na zasneženi in poledeneli cesti. Seveda pa so tako pri letnih kot zimskih pnevmatikah pomembne tudi glasnost, obraba in pa kotalni upor, ki vpliva na porabo goriva. A ne glede na to se je tudi tokrat na AMZS testu letnih pnevmatik izkazalo, da vse pnevmatike še zdaleč nimajo enakih lastnosti, temveč so razlike med njimi zelo velike, še posebej na mokri cesti. Na našem tokratnem testu letnih pnevmatik smo preskusili 33 pnevmatik dveh dimenzij: 175/65 R 14 T in 195/65 R 15 V.

DIMENZIJA 175/65R14:

Letne pnevmatike 175/65R14

DIMENZIJA 195/65R15:

Letne pnevmatike 195/65R15

Razlika 4 dl/100 km

Še dva zanimiva podatka. Pri porabi goriva je bila v tej dimenziji razlika med najboljšo Pirellijevo pnevmatiko in najslabšo Maloyino približno 5 odstotkov, kar pomeni razliko 4 decilitre na 100 km. Pri obrabi so razlike bistveno večje. Najmanjšo obrabo je imela najslabša pnevmatika na testu kitajska chengshan CSR66, tesno za njo je bila Michelinova pnevmatika. Razlika med Michelinovo in najslabšo Falkonovo pnevmatiko je bila zelo velika: Michelinova pnevmatika prevozi skoraj še enkrat toliko kilometrov kot Falknova pnevmatika.

Razlike so velike!

Vse to so dokazi, da uravnotežene letne pnevmatike visoke kakovostne ravni ni enostavno narediti, pa čeprav gre zgolj za štiri glavne lastnosti: lastnosti na suhi cesti, na mokrem, za porabo goriva in obrabo. Razlike so lahko zelo velike, naš test pa jih tudi tokrat zelo nazorno dokazuje.

Vir: motorevija.si

Cene zmagovalnih in zelo priporočljivih pnevmatik lahko preverite v naši spletni trgovini, kjer jih lahko tudi naročite, nakar vam jih bomo dostavili, lahko pa vam jih tudi montiramo. Da pa vam bo to vzelo čim manj časa, pa se lahko na servisno storitev tudi naročite.