Skokovit razvoj!

Če bi danes primerjali pnevmatike izpred 40 let s sodobnimi, bi se verjetno držali za glavo, kako so se tedaj sploh lahko vozili. Razvoj zimskih pnevmatik je v 40. letih naredil skokovit razvoj, vsak kupec oziroma voznik pa se mora odločiti, kakšne pnevmatike bo namestil na svoj avto. Res so vse črne in okrogle, a naš test razkrije vse dobre in slabe lastnosti. Prav zato ni nobenega razloga, da bi se vozili z zimskimi pnevmatikami s slabimi lastnostmi.

Dimenzija 185/60R15

Med sedmimi pnevmatikami, ki so dobili oceno zelo priporočljivo, imajo vse uravnotežene lastnosti, a vendarle tudi svoje poudarke – lahko bi rekli, da te “začimbe” izstopajo v njihovih lastnostih. Tako se je Continentalova pnevmatika contiwintercontact TS850 (v tej dimenziji je zamenjala dosedanjo pnevmatiko z oznako TS800) izkazala z najboljšimi lastnostmi na mokri cesti, na snegu in na ledu. Na mokri cesti in na snegu ji je bila povsem enakovredna z enakimi ocenami tudi na novo razvita Dunlopova pnevmatika winter response-2, ki pa se je hkrati odlikovala tudi z najmanjšo porabo goriva.

Test pnevmatik dimenzije 185/60R15

Dimenzija 225/45R17

Vse štiri pnevmatike z oceno dobro – zelo priporočlijvo so se odlikovale s svojo uravnoteženostjo, tri pa imajo še posebej poudarjene dobre lastnosti. Tako se je pnevmatika continental contiwintercontact TS850, ki je nadomestilo za pnevmatiko TS830P, izkazala z najboljšimi lastnostmi na snegu, močno prenovljena Bridgestonova pnevmatika blizzak LM-32S (oznaka S označuje novo gumeno zmes in spremenjen profil tekalne površine) se je najbolje odrezala na mokri cesti, Michelinova pnevmatika alpin A4 pa je imela najmanjšo obrabo in torej z njo prevozite najdaljšo razdaljo. Na novo razvita Uniroyalova pnevmatika MS plus 77, ki je kot četrta dobila najboljšo oceno, sicer ni bila najboljša v nobeni posamični disciplini, temveč se je odlikovala z uravnoteženostjo na visoki ravni.

Test pnevmatik dimenzije 225/45R17

Vir: Motorevija